diumenge, 2 de novembre del 2008

El debat de l'educació


Dijous passat van fer per TV3, "la nostra", i moderat per qui seria un gran anunciant de dentífric Josep Cuní un debat sobre l'educació a Catalunya. El debat va tenir lloc prop de les 11 del vespre i suposo que debia acabar prop de la 1 de la nit. Com podeu veure, en "prime time", com deia un meu company el mateix dia quan, després d'un seminari d'Educació Física que portem a terme, vam comentar el tema.

Bé, el fet és que vaig veure una part del "debat". I és que ho poso entre cometes perquè a mi em va semblar més aviat una pluja d'idees, d'opinions i de dades subjectives en molts casos, més que no pas un debat on es pot reflexionar, endinsar-te en els problemes, buscar possibles raons o solucions... Es va parlar de moltíssimes coses sense aprofundir en cap tema. Fins i tot va sortir l'alcalde de Vic defensant aquest "model Vic" que sembla tant bonic però que a l´hora de la verita els que treballem en això veiem que tampoc ho és tant, de bonic, i que caldria esmenar moltes coses (tothom sap que a les escoles de Vic no hi ha a totes el mateix percentatge d'alumnes nouvinguts i que això ha de repercutir d'alguna manera en els recursos que ha de tenir cada centre).

Es va parlar molt de la diferència entre concertada i pública, cadascú escombrant cap a casa, però en realitat es va parlar poc d'ensenyament, i molt menys d'educació. Perquè, posats a dir les coses clares, si el debat era sobre l'educació s'hauria d'haver parlat molt sobre el paper dels pares, de la societat i de tots els àmbits en els quals es mouen els nens i nenes i que repercuteixen en la seva educació. Només una petita part d'aquesta educació té lloc als centres d'ensenyament. Deixeu que almenys els mestres en defensem d'aquesta guerra que se´ns ha declarat pel fracàs escolar (que ha existit sempre) i que deixem veure a la societat en general que tots aquests resultats negatius dels alumnes no depenen només dels professionals de l'educació sinó que la major part de la culpa es troba en altres indrets. Que cadascú tregui les seves conclusions.

2 comentaris:

JRoca_Font ha dit...

Bon apunt Emili,
jo el programa el tinc gravat i el miraré quan pugui però vaig veure la primera part i no em va agradar, semblava que tot es centrés en l'enquesta de la privada i la concertada. I respecte a l'hora d'emissió em sembla que jo sóc el company que em vaig queixar sortint del seminari, oi? no tenen nassos de fer el debat en real "prime time", a aquelles hores i sent laborable l'endemà ja se sap que la gent normalment no aguanta davant la tele fins a les tantes entre setmana.
Salut

Emili ha dit...

Sí, Jordi, em referia al comentari que vas fer. Bé, el debat no em va sorprendre, va ser molt el que m'esperava, un conseller defensant-ho tot a capa i espasa... És el que hi ha.
Ens veiem.